2 szklanki mąki pszennej (najlepiej wrocławskiej)
1 szklanka mleka
4 żółtka
5 dkg drożdży świeżych
1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 kieliszek wódki
cukier puder
2 kostki Planty i 2 kostki smalcu do smażenia
marmolada
Przygotowanie:
- Mleko podgrzać, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na chwilę aż drożdże zaczną pracować.
- Roztopić margarynę.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i roztopioną margarynę. Wymieszać.
- Dodać rozczyn drożdżowy i wódkę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godzinę).
- Natrzeć ręce mąką i wybierać porcjami ciasto. Uformować na dłoni placek, na środku położyć marmoladę a nastepnie formować kulkę. Odłożyć na ściereczkę i formować pozostałe pączki. Zostawić około 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzać w garnuszku tłuszcz do smażenia.
- Kłaść pączki na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
- Po wyłowieniu odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
- Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz