Regulamin

Ten blog ma nam służyć jako forumowa książka kucharska. Nie musimy szukać naszych przepisów po 1000 stronach (oby tylko...) i 3 różnych wątkach - wszystko będzie tutaj. Warto jednak wprowadzić pewne zasady wrzucania przepisów na naszą stronę:

  1. Przepisy powinny zawierać wypunktowaną listę składników i  opis przygotowania.
  2. Długie opisy dzielimy na paragrafy, np. sposób mieszania  składników ciasta w jednym paragrafie, sposób nadkładania do foremki i długość pieczenia w drugim.  
  3. Podajemy orientacyjną ilość porcji w przepisie, lub sztuk przy wypiekach.
  4. Zdjęcia są mile widziane.
  5. Przepisy skopiowane z innych stron czy blogów powinny zawierać link  do wersji oryginalnej.
  6. Nie wrzucamy przepisów, których same nie przetestowałyśmy.
Jeśli macie jeszcze inne sugestie - wrzucajcie je w komentarzach. Będziemy powoli dodawać do listy. 
Przykład:

                                                                                                             
Składniki:
  • 500g mąki
  • paczuszka drożdży suszonych
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70g cukru
  • 80g masła
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jabłka (kwaskowate)

Wykonanie:

Mąkę, cukier, drożdże, jajka, żółtka, cukier waniliowy, ciepłe mleko (ja podgrzewam w mikrofali) i roztopione masło (też w mikrofali) dodąć do miski, ciasto wyrabiać ręcznie 15 minut, odstawić na 45 minut do wyrośniecia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.

Po wyrośnięciu 1/3 ciasta rzucić na wysypaną mąką stolnicę, oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroić na trójkąty (tak jak pizzę), mi wychodziło 12 trójkątów z placka. Na podstawę trójkąta położyć jabłko i zwijać w stronę wierzchołka. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odległości bo rogaliki trochę urosną.

Trzeba pamiętać, żeby luźna końcówka ciasta powinna być pod spodem rogalika, żeby się nie rozkleił. Z wierzchu posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżeczką wody i piec w piekarniku nagrzanym do 160st. W książce mam niby 35 minut, ale ja z termoobiegiem i po 15 minutach były juz rumiane i ślicznie zapieczone.

Przepis jest modyfikacją przepisu na rogaliki drożdżowe z masą makową z Kuchni Polskiej :)
Autor: Ztforka
                                                                                                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz