Składniki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy (1 łyżka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- 100 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- posypki
Przepis
- Zaczynamy od wyrobienia ciasta: łączymy ze sobą zimne!!! masło, mąkę, 2 żółtka, olej, cukier + cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i szczyptę soli. Całości nie wyrabiamy za długo, gdyż masa zacznie się ,,maślić” (wtedy ewentualnie można podsypać mąki). Kolejnym etapem jest podzielenie ciasta na dwie lub trzy równe kule, które zawijamy w oddzielne folie i wkładamy na min. 30 min do lodówki.
- Następnie nastawiamy piekarnik na 180 st. C i zaczynamy manufakturę! Wyciągamy jedną porcję ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm i wycinamy foremkami lub szklanką ciasteczka. Gotowe słodkości układamy na wyłożonej pergaminem blasze (można również pergamin lekko zwilżyć olejem). Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem z odrobiną wody (aby substancja zrobiła się bardziej rzadka).
- Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi, migdałami lub po prostu samym cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. (Podczas pieczenia jednej partii ciastek oczywiście przygotowujemy kolejne porcje – manufaktura działa dalej). Co do posypek to inwencja ludzka nie zna granic. Smacznego!
- P.S. Można również zrobić wersję na słono, lub nasze ciasteczka posypać po prostu gruboziarnistą solą i pieprzem (w przepisie użyć ¼ całości cukru), wtedy idealnie pasują np. do piwa. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz