wtorek, 18 grudnia 2012

Strucla makowa ...


Przepis na 2 szt.
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 margaryna np.Kasia
4 łyżki cukru
2 jajka
3 dag drożdży lub sypkie suszone

Masa makowa gotowa duża.
 
Wykonanie ciasta:
Do mąki wrzucić pozostałe składniki, posiekać nożem, lekko wyrobić i wstawić do lodówki, chłodzic do momentu aż ciasto będzie pękać.
Najlepiej zostawić na noc.
Gdy ciasto jest gotowe to podzielić na 2 części, rozwałkować, kłaść masę makową i 
luźno zawijać strucle.
Na pergaminie układać jedną strucle i zawijać luźno, z drugą postąpić tak samo.
Piec ok. 50 minut. w temp 180/200st.
Polać polewą cytrynową lub lukrem. Posypać makiem lub skórką pomarańczową.
Masę zawsze daje gotową z puszki, bo mniej pracy. Smacznego!!!!!
 
Fotka później ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz