wtorek, 18 grudnia 2012

Śledzie w occie

Składniki:
- 400g śledzi a'la matias (dwie średnie tacki np. Lisner w oleju)
- 2-3 cebule
- pół szklanki octu spirytusowego
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 listki laurowe
- 10 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:
Ocet, wodę (proporcja 1:3) i przyprawy zagotować w garnku. Trzymać ok. 2 minut we wrzeniu, wyłączyć i ostudzić. Śledzie pokroić na kawałki ok. 1cm długości, cebulę pokroić w cienkie plastry. Układać w misce warstwami - na zmianę cebulę i śledzie. Zalać ostudzonym octem, przyktyć talerzykiem bądź folią spożywczą, schować do lodówki. Podawać jako przekąskę najwcześniej po 12 godzinach marynowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz