Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mąki pszennej białej
- szklanka mąki razowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 2 słodkie gruszki
- 2 jajka
- szklanka maślanki
- 4 łyżki masła
- ćwierć szklanki płynnego miodu
Masło stop w rondelku. kaszę jaglaną wysyp na suchą patelnię i praż 5 minut, stale mieszając, aż stanie się jasnobrązowa. Gruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (w tym uprażoną kaszę). W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mus z gruszek, jajka, maślankę, miód, stopione mało i imbir. Szybko połącz ze sobą zawartość obu misek. Nakładaj ciasto do form na muffinki (do 2/3 ich wysokości). Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Pomysł na ten przepis pochodzi z serwisu ugotuj.to. A ja go znalazłam przedrukowany do pisma "Dziecko", jako przepis dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia :D
Przepis na 20 babeczek.
Uwagi: gruszki można zastąpić jabłkami, ale ważne, żeby były słodkie, bo to jedyne źródło słodyczy tych muffinek.

Ale fajne foremki :)
OdpowiedzUsuń