poniedziałek, 17 grudnia 2012

Chrupiące muffiny

Składniki:

- pół szklanki kaszy jaglanej

- szklanka mąki pszennej białej

- szklanka mąki razowej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- pół łyżeczki sody oczyszczonej

- pół łyżeczki cynamonu

- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej

- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

- 2 słodkie gruszki

-  2 jajka

- szklanka maślanki

- 4 łyżki masła

- ćwierć szklanki płynnego miodu


Masło stop w rondelku. kaszę jaglaną wysyp na suchą patelnię i praż 5 minut, stale mieszając, aż stanie się jasnobrązowa. Gruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (w tym uprażoną kaszę). W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mus z gruszek, jajka, maślankę, miód, stopione mało i imbir. Szybko połącz ze sobą zawartość obu misek. Nakładaj ciasto do form na muffinki (do 2/3 ich wysokości). Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Pomysł na ten przepis pochodzi z serwisu ugotuj.to. A ja go znalazłam przedrukowany do pisma "Dziecko", jako przepis dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia :D

Przepis na 20 babeczek.

Uwagi: gruszki można zastąpić jabłkami, ale ważne, żeby były słodkie, bo to jedyne źródło słodyczy tych muffinek.



1 komentarz: