niedziela, 30 grudnia 2012

Pierś z kurczaka z pistacjami

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 30g pistacji bez łupinek
- 2 szt pomarańczy
- 150g masła
- kolendra w ziarnkach
- cukier 10g
- suszone pomidory w zalewie 80g
- 1 szt limonki
- 100g jogurtu naturalnego,
- 100 g twarogu chudego
- 3 szt duzego ziemniaka,
- sól, pieprz
- woda do podlania

Przygotowanie:

Piersi: myjemy, dzielimy i rozbijamy tak jak na kotlety, solimy i pieprzymy z obydwóch stron. Suszone pomidory kroimy do nich dodajemy rozgniecione nożem pistacje i wszystko mieszamy. Tą mieszaninę nakładamy na rozbite piersi i zawijamy w rulonik. Każdy z ruloników wkładamy do foli aluminiowej ( wczesniej smarujemy na niej zalewę z suszonych pomidorów ) i skręcamy jak cukierek.

Ziemniaki: Z folii aluminiowej odcinamy  3 kawałki, na które wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów. Ziemniaki równomiernie rozkładamy
na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła,
doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry. Zawijamy folię dość ściśle.Zawinięte w folię udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut w temp. 180st

Dip twarogowy: Do miseczki wkładamy pokruszony ser twarogowy, dodajemy
jogurt naturalny i cebulę. Całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą.
Ucieramy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

Sos pomarańczowy:  Pomarańcze myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz
z białymi błonkami. Następnie wycinamy cząstki miąższu z obu pomarańczy.
Z części pomarańczy, które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok
do miseczki.Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści,
następnie zalewamy go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się
gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodajemy suszoną
kolendrę. Mieszamy. Dodajemy trochę skórki i sok z ½ limonki. Dolewamy odrobinę wody, czekamy, aż się zagotuje.
Mieszamy za pomocą trzepaczki. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki
i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. Doprawiamy odrobiną soku
z limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut  z limonki.

Wyciągamy kurczaka z piekarnika.Wyciągamy dip twarogowy z lodówki. Delikatnie odwijamy folię
z kurczaka i ziemniaków. Na talerz wykładamy ziemniaki, udka kroimy na mniejsze
części. Na dno talerza wylewamy porcję sosu pomarańczowego. Układamy na nim
kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wykładamy na ziemniaki.
Smacznego.

Żródło: http://kuchnialidla.pl/#/okrasa,58.html 

w oryginalnym przepisie są udka z kurczaka , jednak jak je zrobiłam to ciezko mi sie je kroiło na mniejsze części dlatego tez zrobiłam po raz drugi z piersia kurczaka - perfekcyjnie sie kroi i smakuje rownie dobrze jak udka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz