poniedziałek, 31 grudnia 2012

Babeczki czekoladowo-piernikowe

Są pyszne i eleganckie.
Niecała szklanka mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120g masła
55g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kakao
2 jaja
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
Powidła śliwkowe

Mąkę, cynamon, przyprawę, sodę i proszek wymieszać.
Masło roztopić, zdjąć z palnika i dodać czekoladę posiekaną, wymieszać. Dodać kakao i wymieszać. Przestudzić.

Jajka i cukier ubić mikserem do puszystości, dodać masę czekadową zmiskować. Powoli mieszając dodawać suche i śmietanę na zmianę.

Do foremek nałożyć połowę masy na każdą po łyżeczce powideł i przykryć masą. Piec w 170 stopniach 20 minut.

Po wystygnięciu można polać czekoladą. W kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady mlecznej i 30g masła.







2 komentarze: