Składniki:
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej szklanka ciepłej wody żółtko łyżeczka masła sól Farsz: pół kilo kiszonej kapusty dużą szklankę suszonych grzybów cebula olej sól, pieprz
Wykonanie:
Zagnieść ciasto ( można również wykorzystać je na pierogi ruskie) około 15 minut.
Ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć i ugotować razem z grzybkami jest wtedy lepszy aromat grzybowy. Kapustę i grzyby odsączyć i posiekać lub zmiksować, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Do farszu dodać kilka łyżek posiekanej i zrumienionej cebuli. Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki. Gotować we wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone masłem i uprażoną cebulą lub odsmażone. |
|
![]() |
poniedziałek, 17 grudnia 2012
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz