poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami...

Składniki:
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
żółtko
łyżeczka masła
sól

Farsz:
pół kilo kiszonej kapusty
dużą szklankę suszonych grzybów
cebula
olej
sól, pieprz
Wykonanie:

Zagnieść ciasto ( można również wykorzystać je na pierogi ruskie) około 15 minut.
Ciasto jest sprężyste i nie klei się do rąk.

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć i ugotować razem z grzybkami jest wtedy lepszy aromat grzybowy. Kapustę i grzyby odsączyć i posiekać lub zmiksować, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Do farszu dodać kilka łyżek posiekanej i zrumienionej cebuli.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki. Gotować we wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać okraszone masłem i uprażoną cebulą lub odsmażone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz