piątek, 14 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

ciasto:
6 szklanek mąki pszennej (najlepiej poznańskiej)
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki oleju
ok.3 szklanek ciepłej przegotowanej wody

farsz:
1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka suszonych grzybów leśnych
3 średnie cebule
sól
pieprz


Całkowity czas wykonania: ok.5 godzin
Z takiej porcji można przygotować ok.110 pierogów.


Przygotowanie:

Grzyby umyć, zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Kapustę odcisnąć, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Do kapusty dodać namoczone grzyby i całość gotować na wolnym ogniu aż do miękkości (ok 2-3 godzin). W razie potrzeby podlewać wodą.

Po ugotowaniu kapustę przestudzić i odcisnąć. Zmielić w maszynce na grubych oczkach, lub drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać kapustę i podsmażyć aż całość się zarumieni. Dodać soł i pieprz do smaku. Przestudzić.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i olej. Zrobić wgłębienie i dodawać porcjami ciepłą wodę. Zagniatać ok 15  minut aż ciasto będzie miękkie i sprężyste.

Wyrobione ciasto podzielić na połowy. Jedną część przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Drugą porcję cienko rozwałkować. Szklanką wykroić pierogi i nadziewać je farszem. Aby brzegi pierogów łatwiej się sklejały można je posmarować wodą. 

Pierogi wrzucać na osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi podsmażyć i podawać ze zrumienioną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz