piątek, 21 grudnia 2012

Łosoś w galarecie

Składniki
200 g filetu z łososia, albo 3-4 dzwonka
2 marchewki
koperek
1 pietruszka
1 mały por
żelatyna spożywcza
sól, pieprz
ew. groszek konserowy do ozdoby

Wykonanie
Z łososia zdjąć skórę, włożyć rybę do garnka, wrzucić włoszczyznę drobno pokrojoną (marchewka, pietruszka, por w większych kawałkach, dodaję trochę soli), zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Rybkę wyjmująć, pokroić na odpowiednie kawałki (tak żeby mieściły się w naczyniu, w którym zamierzamy galaretki przygotować), wyciągnąć ości jeżeli są - ryba się nie rozpadnie.  Rybę włożyć do salaterek  (ja wkładam do kubeczków jednorazowych). Z wywaru wyciągnąć por, dodać żelatynę (ilość zgodna z przepisem na opakowaniu), zagotować ale nie do wrzenia, przyprawić solą i pieprzem, tak żeby była dość intensywna. Na rybę położyć trochę świeżego koperku, zalać tą płynną galaretką z warzywami tak żeby było trochę ponad łosia, można dorzucić parę ziarenek groszku, zostawić do ostudzenia a potem do lodówki. Przed podaniem zgnieść trochę kubeczek i wtedy samo ładnie wychodzi na półmisek. Do ryby podawać cytrynę bądź majonez, zgodnie z upodobaniami :) Fotka jak będę przygotowywać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz