poniedziałek, 19 listopada 2012

Zapiekane faszerowane pomidory

Składniki:
9 dużych pomidorów
500 g mięsa mielonego z indyka
1 torebka ryżu
1 jajko
sól, pieprz
bazylia świeża
9 grubszych plastrów sera żółtego

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, pozostawić do przestygnięcia. Pomidory umyć, odkroić "przykrywkę" - ok. centymetr pomidora od strony zielonego ogonka. Do miski wyjąć  miąższ z pomidorówz pestkami. Do innej miski przełożyć ryż, dodać mięso mielone, jajko, posiekaną bazylię, 1/3 rozdrobnionego miąższu z pomidorów, przyprawić solą i pieprzem.
Mięsem z ryżem nadziewać pomidory do pełna, na wierzch kłaść po plastrze pomidora, przykrywać odciętą wcześniej czapeczką pomidora. Warzywa układać w pojemniku żaroodpornym lub blaszcze. Pozostały miąższ z pomidorów rozdrobnić, przyprawić solą i pieprzem, dodać trochę oleju i zalać pomidory. Piec ok. 45 minut w 200 st. Smacznego.

Źródło: twórczość własna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz