niedziela, 4 listopada 2012

Sernik z rosą...

       Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła lub margaryny

       Masa serowa
  • 1 kg sera (w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka najlepiej tłustego ale nie koniecznie
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 jajka
  •  4 żółtka
      Rosa
  • białka te co zostały
  • 1 szklanka cukru

       Wykonanie

      1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce.

      2. Składniki masy serowej zmiksować.
          ( masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.)

      3.  Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
           ( białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
            tak około 8-10min przed końcem pieczenia)

      4.  Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto.
           Na ciasto wylać masę serową i upiec.
           Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

      5.  Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec
           jeszcze chwilę
          (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa - inaczej nie zrobi się rosa).
          Gdy ciasto będzie stygło wtedy zacznie sernik się "pocić" i tworzy się rosa.


          


         

2 komentarze:

  1. to białe tak dużo to jest ta piana z białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to piana z białek i to
      wychodzi taka słodka pianka :)

      Usuń