- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła lub margaryny
Masa serowa
- 1 kg sera (w wiaderku)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka najlepiej tłustego ale nie koniecznie
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- białka te co zostały
- 1 szklanka cukru
Wykonanie
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce.
2. Składniki masy serowej zmiksować.
( masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.)
3. Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
( białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
tak około 8-10min przed końcem pieczenia)
4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto.
Na ciasto wylać masę serową i upiec.
Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
5. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec
jeszcze chwilę
(do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa - inaczej nie zrobi się rosa).
Gdy ciasto będzie stygło wtedy zacznie sernik się "pocić" i tworzy się rosa.
to białe tak dużo to jest ta piana z białek?
OdpowiedzUsuńTak to piana z białek i to
Usuńwychodzi taka słodka pianka :)