poniedziałek, 5 listopada 2012

Pierniczki Karoli.

Składniki:
1/2 kostki margaryny
1 łyżka smalcu
3-4 jajka
2 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika
350 g miodu (płynnego)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
25 dag cukru
1,5 kg mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
2 łyżki cukru na karmel

Czas przygotowania: ok.60 minut
Czas chłodzenia: 60 minut
Czas pieczenia 1 porcji: 8-10 minut.

Porcja ciasta wystracza na upieczenie ok.200 sztuk pierniczków.


 

Wykonanie:
Margarynę, smalec, cukier, miód, kakao i przyprawy rozpuścić w garnku.

Zaparzyć szklankę kawy z 2 łyżeczek. Z 2 łyżek cukru zrobic karmel i zalać gorącą kawą (uwaga! podczas dodawania kawa bardzo sie pieni). Pozostawić do rozpuszczenia karmelu. Dodać do garnka. Całość przestudzić.

Po przestudzeniu dodać jajka, sodę i 1 kg mąki. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po wychłodzeniu masę wyłożyć na stolnicę, dodać resztę mąki, wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok.0,5 cm. Przy pomocy foremek wykroić ciasteczka i wykładać na blachę.

Piec 8-10 minut w temperaturze 180°C (góra-dół). Po wystudzeniu dekorować.

Moje uwagi: przy tej temperaturze piekłam na termoobiegu przez 7 minut. Pierniczki przy wyjmowaniu z piekarnika muszą być miękkie. Po wystygnięciu trochę twardnieją, dlatego muszą poleżakować przez okres ok.miesiąca to ponownie zmiękną. Jeśli pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde, to należy skrócić czas pieczenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz