Jak ktoś miał dużą dynię w domu i zostało trochę puree dyniowego (najlepiej upiec miąższ w piekarniku) to można zrobić ten pyszny i zaskakujący placek.
Ciasto kruche:
250 g mąki
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
Szczypta soli
Jajko
Łyżka cukru drobnego
Łyżka zimnego mleka
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
Rozwałkować i wyłożyć do tortownicy lub głębszej formy do tarty. Piec w 200 stopniach około 20 min do zrumienienia.
Masa:
2 szklanki dyniowego puree
1 szklanka śmietany 36%
2 jaja
1 żółtko
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Pół szklanki cukru może być brązowy
Szczypta soli
Przyprawy - cynamon, imbir, gałka m., goździki, kardamon - wedle uznania ja dawałam po łyżeczce oprócz gałki jej szczyptę
Wszystkie składniki zmiksować. Jest bardzo płynne. Wylać na ciasto upieczone i przestudzone.
Piec przez 15 minut w 220 c potem obniżyć temperaturę do 180 i piec przez 40 min.
Ciasto można schłodzić w lodówce przez noc i podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz