poniedziałek, 5 listopada 2012

Sałatka z ogórków...

Składniki:

4kg. ogórków
1kg. papryki czerwonej
0,5kg. marchwi
0,5kg. cebuli

Zalewa:

1/4 litra oleju
1/4 litra octu
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soli
ziele angielskie
czosnek

Wykonanie:

Ogórki obieram, kroimy w plasterki około  3mm
paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski
cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce.
Łączymy także składniki zalewy z pokrojonym czosnkiem.
Po połączeniu warzyw z zalewą zostawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Po tym czasie przekładamy do słoików łącznie z sokiem który puściły warzywa
tak aby zostawić z 2 cm. wolnej przestrzeni od góry.
Pasteryzujemy tak około 10-15 minut w zależności od wielkości słoika.

Podajemy do obiadu w nie zmienionej pozycji lub można dodać np. majonezu ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz