Składniki:
Ogórki
Na 1litr zalewy:
1litr wody
szklanka octu 10%
1litr wody
szklanka octu 10%
1.5 szklanki cukru(może być więcej)
2 łyżki soli
5 łyżeczek musztardy
pieprz,ziele angielskie,gorczyca
Wykonanie:
Zagotować 1l. wody.
Dodać ocet ,sól,cukier,musztardę.Wystudzić!
Umyte,NIEOBRANE ogórki pokroić na ćwiartki(małe na połówki)
Rozłożyć je w
pionowo,ściśle w słoikach(najlepiej małych tupu twist).
Do każdego
słoika(małego) włożyć po 2-3 ziarna pieprzu i ziela i 5 ziarenek
gorczycy.
Zalać ogórki zalewą.Słoiki zamknąć. Pasteryzować 8-12 minut.
Ogórki te są smakowite już po jednym tygodniu.
Przepis nie jest ogólnie znany ale ogóreczki są przepyszne ;)
Przepis nie jest ogólnie znany ale ogóreczki są przepyszne ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz