poniedziałek, 5 listopada 2012

Ogórki w zalewie musztardowej...

Składniki:
Ogórki
 Na 1litr zalewy:
1litr wody
szklanka octu 10% 
1.5 szklanki cukru(może być więcej) 
2 łyżki soli 
5 łyżeczek musztardy 
 pieprz,ziele angielskie,gorczyca
Wykonanie:
Zagotować 1l. wody.
Dodać ocet ,sól,cukier,musztardę.Wystudzić! 
Umyte,NIEOBRANE ogórki pokroić na ćwiartki(małe na połówki) 
Rozłożyć je w pionowo,ściśle w słoikach(najlepiej małych tupu twist). 
Do każdego słoika(małego) włożyć po 2-3 ziarna pieprzu i ziela i 5 ziarenek gorczycy.
Zalać ogórki zalewą.Słoiki zamknąć. Pasteryzować 8-12 minut. 
Ogórki te są smakowite już po jednym tygodniu.
Przepis nie jest ogólnie znany ale ogóreczki są przepyszne ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz