sobota, 3 listopada 2012

Polędwiczki w sosie jogurtowo - musztardowym

Składniki:

- 400g polędwiczki wieprzowej
- 150ml śmietany 10%
- 100 ml jogurtu naturalnego 0%
- 3- 4  łyzki stołowe musztardy francuskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- sól , pieprz, natka pietruszki
- oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Polędwiczki oczyścić z tłuszczu, umyć, pokroić w 1 cm plasterki, które należy rozgnieść palcami. Następnie oprószyć sola i pieprzem i odstawic do lodówki.
Na patalni rozgrzać oliwę i włożyć grubo posiekane ząbki czosnku, zarumienić i wyjąć ( nadaje to oliwie aromat czosnkowy ). Polędwiczki podsmażyć na oliwie z obudwóch stron ok 7min.
W międzyczasie wykonac sos( połaczyć w miseczce śmietanę, jogurt, musztardę, sól , pieprz, natkę pietruszki) i sos dodać do podsmażonych polędwiczek. Wszystko wymieszac i gotowe.





3 komentarze:

  1. Żeby oliwa była czosnkowa wystarczy dać rozgnieciony ząbek nożem - łatwiej wyjąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie miałam akurat polędwiczek i zrobiłam w wersji z piersią kurczaka i też wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń