Składniki
- 400 g mąki
- 80 g suchego kuskusu
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 50 g płatków owsianych (można inny składnik...np. rodzynki)
- 300 ml ciepłej wody
Wykonanie
- Kuskus zalej wrzątkiem do jego wysokości (lub w inny sposób podany na opakowaniu). Przykryj na 5 minut talerzem/przykrywką i poczekaj aż pochłonie wodę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, płatki owsiane (lub inny składnik) i wystudzony kuskus.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj chleb. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie dodatkowe 5 minut. (w razie potrzeby dodaj więcej mąki)
- Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek.
- Połóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż po włożeniu wykałaczki do ciasta, wyjdzie ona sucha (nie przylepi się do niej ciasto).
- 5 min. przed wyciągnięciem z piekarnika roztrzep jajko i posmaruj nim chleb.
- Odstaw do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz