czwartek, 1 listopada 2012

Szarlotka

Ciasto:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 375 g masła roślinnego lub margaryny
  • 6 jajek
Nadzienie:
  • 3 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
  • ok.18 łyżeczek cukru
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: 10-15 dag rodzynek

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut

Podana ilość składników wystarcza do upieczenia ciasta na blasze o wymiarach 25x39 cm. W przypadku blach o innych wymiarach lub tortownicy, do obliczenia niezbędnej ilości ciasta można skorzystać z przeliczarki: http://przeliczarka.heroku.com/




Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, 1 szklankę cukru, cukier wanilinowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Następnie dodać 5 żółtek i 1 całe jajko. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na pół, zawinać w folię i schować do lodówki na 60 minut.

Podczas chłodzenia ciasta przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć z cukrem i cukrem wanilinowym (delikatnie, aby się nie rozpadły). Na koniec dodać cynamon i (opcjonalnie) rodzynki.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.

Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wyłożyć nim blachę. Podpiec w piekarniku przez ok.15 minut (do delikatniego zarumienienia - ja piekłam 10 minut na termoobiegu i 5 minut na górnej i dolnej grzałce).

W tym czasie ubić 5 białek na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo, cały czas miksując, dodać pozostałe 0,5 szklanki cukru.

Rozwałkować drugą część ciasta.

Wyjąć blachę z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie jabłkowe, następnie pianę z białek i przykryć pozostałą częścią ciasta.

Piec 60 minut na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem.



z www.kwestiasmaku.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz