- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 1,5 opakowania cukru wanilinowego
- 375 g masła roślinnego lub margaryny
- 6 jajek
- 3 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
- ok.18 łyżeczek cukru
- 1,5 opakowania cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 10-15 dag rodzynek
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Podana ilość składników wystarcza do upieczenia ciasta na blasze o wymiarach 25x39 cm. W przypadku blach o innych wymiarach lub tortownicy, do obliczenia niezbędnej ilości ciasta można skorzystać z przeliczarki: http://przeliczarka.heroku.com/
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, 1 szklankę cukru, cukier wanilinowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Następnie dodać 5 żółtek i 1 całe jajko. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na pół, zawinać w folię i schować do lodówki na 60 minut.
Podczas chłodzenia ciasta przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć z cukrem i cukrem wanilinowym (delikatnie, aby się nie rozpadły). Na koniec dodać cynamon i (opcjonalnie) rodzynki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wyłożyć nim blachę. Podpiec w piekarniku przez ok.15 minut (do delikatniego zarumienienia - ja piekłam 10 minut na termoobiegu i 5 minut na górnej i dolnej grzałce).
W tym czasie ubić 5 białek na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo, cały czas miksując, dodać pozostałe 0,5 szklanki cukru.
Rozwałkować drugą część ciasta.
Wyjąć blachę z piekarnika. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie jabłkowe, następnie pianę z białek i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec 60 minut na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).
Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem.
z www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz