piątek, 16 listopada 2012

Boskie brownie

200g gorzkiej czekolady
150 g masła
200g cukru ale wychodzi słodkie i można dać mniej
100 ml kawy najlepiej espresso
3 jaja
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki + pół łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie orzechy różne, żurawina, rodzynki albo śliwki suszone namoczone

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i kawę. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. Roztrzepujemy jajka, powoli mieszając dodajemy czekoladę a potem mąkę z proszkiem i ewentualne dodatki.
Wlewamy do formy i pieczemy w 175 stopniach około 25 minut.
Uwaga wierzch ma być chrupiący a środek miękki trzeba uważać żeby nie piec za długo.
Smacznego



2 komentarze:

  1. Olga ja wzięłam akurat żaroodporną taka jak do mięsa :)na pewno nie za duża bo ono nie rośnie

    OdpowiedzUsuń