czwartek, 1 listopada 2012

Śniadaniowe placuszki

Opakowanie serka almette lub w oryginale ricotta
125ml mleka
2 jaja
100-150g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Olej np. z pestek winogron
do podania z dżemem miodem owocami

Oddziel żółtka od białek, wymieszaj w misce serek, mleko, żółtka. Dodaj mąkę, proszek, sól i wymieszaj na gładką masę.
Ubij pianę z białek.
Dodaj pianę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej olej i smaż placuszki po minucie ;) z obu stron.
Podawaj jak lubisz.

Przepis Nigelli Lawson

4 komentarze:

  1. serek almette to jakiś konkretny smak? śmkietankowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. I ile tego serka tam jest? Tzn, ile np. ricotty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w oryginale jest 250g ricotty ale ja daję almette opakowanie czyli 150g, wtedy więcej mąki.

      Usuń