wtorek, 6 listopada 2012

Pierniczki świąteczne

Przepis stary kultowy z edziecka ;)

1kg mąki
1/2 l miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki sody
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy piernikowej
opcjonalnie wg gustu imbir, cynamon, gałka, kardamon, mielone goździki

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy aż ostygnie. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy.
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. 
Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory. . Pieczemy w 180c 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!) Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w puszkach.



1 komentarz:

  1. Ile waży kostka smalcu? Czy to musi być smalec? Czy może być np, "smalec" roślinny?

    Nie zepsuło ci się to ciasto nigdy? Trochę się boję tych 4 tygodni...

    OdpowiedzUsuń