niedziela, 28 kwietnia 2013

Anulkowa pizza:)

Ciasto:
1/2 kostki drozdzy (50g) lub 1 paczka suchych
1 szklanka mleka
1 łyzeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki


Drożdże (jeśli w kostce to rozkruszyć) , cukier i mleko wymieszać aż drożdże będą rozpuszczone i odstawić na 15 minut. Następnie dodać mąkę i sól, dokładnie wyrobić ciasto. Można dodać troszkę oleju (m mj dodaje, ja nie). Odstawić do wyrośnięcia.
Jesli lubimy cienkie ciasto to wychodzą 2 pizze kwadratowe, takie na blachę z piekarnika, jeśli ciasto ma być  grube to robimy jedną pizzę.

gdy ciasto wyrasta robimy sos.

Sos:
Mały koncentrat pomidorowy ( puszka lub słoiczek)
Ketchup w ilości wg uznania
3 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawa do pizzy (nam najlepiej smakuje z Prymata). Ilość wg uznania, ale tak ok 1/2 torebki

Wszystko wymieszać w rondelku i podgrzać. Czasami zostaje mi sosu, to wtedy przekładam do słoiczka i do lodówki i tym sposobem mam na następną pizzę.

Dodatki wg uznania. U nas muszą być pieczarki, cebula, kukurydza, oczywiście ser żółty, wędlinka aczkolwiek niekoniecznie. M lubi salami, ja dodaje na swoją część tuńczyka.


Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części jesli ma być cienkie. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, rozwałkowujemy ciasto, smarujemy sosem, następnie oprószamy serem i dodatki wg uznania, jak kto lubi. Wiadomo na koniec warstwa sera.

 Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 st, około 15-20 min.
Smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz