- 500g mąki
- paczuszka drożdży suszonych
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70g cukru
- 80g masła
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jabłka (kwaskowate)
Wykonanie:

Po wyrośnięciu 1/3 ciasta rzucić na wysypaną mąką stolnicę, oprószyć delikatnie mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroić na trójkąty (tak jak pizzę), mi wychodziło 12 trójkątów z placka. Na podstawę trójkąta położyć jabłko i zwijać w stronę wierzchołka. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odległości bo rogaliki trochę urosną.
Trzeba pamiętać, żeby luźna końcówka ciasta powinna być pod spodem rogalika, żeby się nie rozkleił. Z wierzchu posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżeczką wody i piec w piekarniku nagrzanym do 160st. W książce mam niby 35 minut, ale ja z termoobiegiem i po 15 minutach były juz rumiane i ślicznie zapieczone.
Przepis jest modyfikacją przepisu na rogaliki drożdżowe z masą makową z Kuchni Polskiej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz